Warmtepomp

Wat is een warmtepomp? Een warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat warmte aan de omgeving onttrekt en omzet in bruikbare warmte voor het leveren van verwarming en warmtapwater. De werking van een warmtepomp is feitelijk gelijk aan die van een koelkast. Zoals een koelkast een koudemiddel als ‘transportmiddel’ gebruikt om warmte aan de koelruimte te onttrekken, zo onttrekt een warmtepomp met behulp van een combinatie van water en een milieuvriendelijk koudemiddel warmte aan de aardbodem, (oppervlakte)water, (ventilatie)lucht of afvalwarmte.

Rendement

Een warmtepomp is zodanig ontworpen dat deze een maximale warmte kan leveren met een minimale opname van aandrijfenergie uit fossiele brandstoffen. Het rendement van de warmtepomp kan onder de juiste condities wel oplopen tot 400%. Dit betekent dat een warmtepomp met 1 kW elektrische energie maar liefst 4 kW aan warmte kan leveren. Het hoogste rendement wordt bereikt wanneer de temperatuur van de bron hoog is en voor verwarming gebruik kan worden gemaakt van een zogenaamd laag temperatuur systeem, zoals vloer- en wandverwarming. Naast verwarmen kunnen diverse warmtepomptypes ook koelen en warmtapwater leveren. 

 

Daikin Altherma Hybride; het nieuwe verwarmen

Daikin Altherma Hybride combineert het beste van de vertrouwde cv-ketel en het ‘groene’ van een lucht/water warmtepomp. Door de unieke combinatie van technieken ligt het jaarrendement van de Daikin Altherma Hybride tot 35 procent hoger dan bij een hoogrendementsketel. Dit betekent een aanzienlijke besparing op energiekosten voor verwarming en warm tapwater.

De besparing zit hem in het uiterst efficiënt combineren van beide technieken. Op jaarbasis voorziet de lucht/water warmtepomp voor 60 tot 70 procent in de verwarmingsbehoefte. In de hybride modus doet de warmtepomp dit in combinatie met de hoogrendementsketel. Via een unieke watervolumeregeling zorgt de efficiëntere warmtepomp voor de voorverwarming van het water zodat de ketel minder energie verbruikt. Bovendien werkt de lucht/water-warmtepomp van Daikin Altherma op hernieuwbare energie. Middels de warmtepomp wordt de warmte uit de buitenlucht gehaald en via een koudemiddelcircuit en een platenwisselaar aan het verwarmingssysteem van de woning toegevoegd. Dit gebeurt met een zeer hoog rendement, waarbij afhankelijk van de omstandigheden tot 5 kilowatt warmte kan worden geleverd bij gebruik van slechts 1 kilowatt elektrische energie.

De hoogrendementsketel in het Daikin Altherma Hybride systeem kan warm tapwater tot 30 procent efficiënter produceren in vergelijking met traditionele hoogrendementsketels. Dit is te danken aan de speciale, dubbele warmtewisselaar waarin de afvoergassen optimaal en continu worden gecondenseerd. 

Het interne gedeelte van de warmtepomp en de cv-ketel zijn zeer eenvoudig te combineren en nemen, eenmaal geïntegreerd, ongeveer evenveel plaats in als een traditionele cv-ketel. Een ander belangrijk argument voor toepasbaarheid in de bestaande woningbouw zijn de hoge temperaturen die bereikt kunnen worden met het systeem. Hierdoor kan de Altherma Hybride zonder problemen worden aangesloten op bestaande afgiftesystemen. Doordat de cv-ketel tevens stand-alone kan werken, is de Altherma Hybride ook goed toepasbaar in de vervangingsmarkt waar snel warmtevoorziening moet worden gerealiseerd. In een later stadium kan vervolgens worden overgegaan tot montage van de warmtepomp.

 

Verwarmen met warmtepomp

De Daikin Altherma Hybride kiest afhankelijk van de buitentemperatuur en warmtebehoefte altijd de meest voordelige bedrijfsmodus tussen de warmtepomp de gasketel of combinatie van beiden. De warmtepomp zal bij een hogere buitentemperatuur het water verwarmen en bij een lagere temperatuur het water voorverwarmen zodat de ketel minder energie verbruikt. Alleen in hele koude omstandigheden kan de warmtepomp niet bijdragen aan de warmtebehoefte en functioneert het systeem als een ‘standaard’ cv ketel. In het Nederlandse en Belgische klimaat betekend dat op jaarbasis de warmtepomp voor ongeveer 60% in de verwarmingsbehoefte meewerkt voor een zo efficiënt mogelijke manier omgaat met energie. (zie afbeelding)

 

Voordelen Daikin Altherma Hybride

  • De afmeting van de binnenunit van de Altherma Hybride is vergelijkbaar met de huidige combi-ketels.
  • De ketel kan worden aangesloten op de meeste bestaande cv-installaties. Bestaande radiatoren en leidingen hoeven niet worden te vervangen.
  • De Daikin Altherma Hybride bestaat uit drie delen., Een warmtepomp binnendeel en daar tegen een condenserende combi-ketel.(Maar ziet uit als 1 deel.)En als warmtebron een buitendeel.
  • De Daikin  Altherma Hybride combineert de warmtepomptechnologie met de moderne gas condensatietechnologie en is daarmee tot 30% zuiniger dan een nieuwe traditionele rendementsketel.
  • Voor de cv-ketel is gekozen voor een Intergas combi. Deze ketel heeft een zeer goed rendementen is door de consumentenbond uitgeroepen tot beste keuze.